Op 27 februari 2020 werd Nederland opgeschrikt: het gevreesde Coronavirus had onze landsgrenzen ook bereikt. Het duurde niet lang of Nederland kwam in een intelligente lockdown terecht, die drie maanden duurde. In juni leken de besmettingen onder controle en ging alles weer open. Vakanties naar het buitenland werden zelfs weer toegestaan. Deze vreugde was echter van korte duur, want vanaf september/oktober stegen de besmettingen weer drastisch, wat uiteindelijk leidde tot een totale lockdown vanaf medio december. In april 2021 is deze lockdown nog steeds gaande, terwijl de Corona vaccinaties al in volle gang zijn. in Hilversum hebben zich ook flinke Corona-uitbraken voorgedaan en veel bedrijven zijn reeds zwaar getroffen door de Coronacrisis. Op deze pagina vind je daarom alles wat je moet weten over het Coronavirus in de gemeente Hilversum.
COVID-19 nog eens kort uitgelegd
Aangezien COVID-19 onze nieuwsuitzendingen al meer dan een jaar kleurt, behoeft Corona eigenlijk geen uitleg meer. Volledigheidshalve wordt hieronder nog eens in een notendop aangetoond hoe COVID-19 ontstaat en wat de klachten zijn. Corona wordt veroorzaakt door het virus SARS-CoV-19, een nieuw en zeer besmettelijk virus dat overgedragen wordt via luchtdruppeltjes. Deze luchtdruppeltjes ontstaan door zaken als hoesten, niesen, juichen en hard praten. Wanneer deze luchtdruppeltjes in de lucht komen, kunnen ze ingeademd worden door mensen die dichtbij je staan of ze worden via de handen de neus, mond of ogen ingewreven. Was jij op dat moment positief getest op COVID-19, dan heb je grote kans dat je buurman of buurvrouw nu ook besmet is geraakt. Zo snel gaat dat.
Wat zijn typische Coronaklachten?
COVID-19 lijkt in zijn beginstadium vaak op een normale griep en dat is wat het een erg verraderlijk virus maakt. De meest voorkomende Coronaklachten lijken immers op griepverschijnselen, zoals:
- Hoofdpijn
- Hoesten
- Keelpijn
- Niesen
- Neusverkoudheid
- Spierpijn
- Vermoeidheid
- Verlies geur en smaak
- Benauwdheid
- Koorts
- Diarree
Vertoon je een of meerdere klachten, wacht dan niet langer. Blijf thuis en laat je op Corona testen. Alleen samen krijgen we Corona onder controle.
Een lange incubatietijd van het virus
COVID-19 heeft ook nog eens een lange incubatietijd. Dit is de periode die zit tussen het moment van besmetting en het moment waarop je klachten begint te vertonen. Bij een normale griep is dit drie á vier dagen, maar bij Corona ligt dit tussen de twee á tien dagen. In deze periode kun je dus mensen aansteken met het virus en je hoeft er zelfs nog niet eens last van te hebben. Het komt immers ook genoeg voor dat iemand milde of helemaal geen klachten ondervindt.

Het reproductiegetal is van belang
Bij het in kaart brengen van het Coronavirus is het reproductiegetal van belang. Het reproductiegetal, afgekort het R-getal, geeft aan hoeveel mensen iemand, die Corona heeft, gemiddeld besmet met het virus. Het geeft dus weer hoe snel het SARS-CoV-2 virus zich onder ons verspreidt. Het R-getal moet eigenlijk onder de 1 liggen, maar anno april 2021 ligt deze nog steeds op 1.07. Dit houdt kortom in dat een groep van honderd mensen aan 107 mensen het virus overdragen, die dit ook weer aan 115 man doorgeven, enzovoort. Alleen als het R-getal onder de 1 ligt, zullen de besmettingen dalen.

Je hebt milde klachten. Wat nu?
Wanneer je ontdekt dat je niet zo lekker bent en je je flink verkouden voelt, moet je al een Coronatest aanvragen. Het kan immers zo zijn dat je de ziekte in een milde variant met je meedraagt. Je kunt een telefonische afspraak maken bij de GGD of je aanmelden voor een test via www.coronatest.nl voor een afspraak bij je lokale teststraat. Ook bij milde klachten ga je in thuisisolatie, totdat je een negatieve testuitslag binnen hebt. Thuisisolatie houdt in: geen bezoek, je verlaat je huis niet en noodzakelijke zaken, zoals je boodschappen, laat je aan huis bezorgen op anderhalve meter afstand. Bij milde klachten hoeven je huisgenoten en andere mensen met wie je in contact bent geweest niet meteen in quarantaine. Pas als jij een positief testresultaat binnen krijgt, moeten zij ook in quarantaine en zich na vijf dagen laten testen.
Je hebt koorts en andere zwaardere klachten. Wat nu?
Bij zwaardere Coronaklachten, zoals het verlies van geur en smaak, benauwdheid en flinke koorts, dan moet je eveneens in quarantaine en een afspraak maken om je te laten testen. Bij deze klachten moeten huisgenoten en andere mensen met wie je de afgelopen dagen in contact bent geweest ook in thuisisolatie gaan en zich laten testen. Alleen op die manier voorkom je een stille verspreiding van het virus. Je huisgenootje kan bijvoorbeeld door je besmet zijn geraakt en zelf geen klachten vertonen. Dientengevolge kan hij of zij het virus doorgeven aan nieuwe slachtoffers, die er wel weer ernstig ziek van worden.
Welke Coronatesten zijn er in Hilversum?
Om te bepalen of je SARS-CoV-2 met je meedraagt, is het testen op Corona heel belangrijk. Er zijn vier verschillende Coronatesten op de markt met ieder hun eigen werking. Je kunt niet zelf je test kiezen tijdens het maken van een afspraak. Je kunt alleen kiezen of je een sneltest wil of niet. De vier Coronatesten zijn:
- De PCR-test
- De LAMP-test
- De antigeen sneltest
- De ademtest. Deze test kan een besmetting van het virus uitsluiten, maar kan het virus niet goed aantonen. Als je daarom positief test met deze test, is het aan te raden om nog een andere test uit te voeren.
De gevoeligste test: de PCR-test
Wanneer je een afspraak maakt bij een officiële teststraat van de GGD Gooi en Vechtstreek, dan zal je bijna in alle gevallen een PCR-test ondergaan. Bij deze test wordt met een wattenstaafje neusslijm en keelslijm weggehaald en in een laboratorium getest. Een PCR-test toont namelijk de genetische stukjes van SARS-CoV-2 aan en vermenigvuldigt deze, wanneer ze gedetecteerd worden. Het voordeel van een PCR-test is dat deze zeer gevoelig is, wat inhoudt dat de test het ook aantoont wanneer je in contact bent geweest met SARS-CoV-2 en wanneer je slechts een milde variant van het virus bij je draagt. Het is kortom een uiterst nauwkeurige test.
PCR-test met reiscertificaat
Bij je negatieve PCR-test kun je ook een reiscertificaat aanvragen, wanneer je vanwege noodzaak naar het buitenland moet reizen. Ben je dertien jaar of ouder en reis je met een vliegtuig of veerboot, dan ben je namelijk verplicht om een negatieve PCR-testuitslag aan te tonen, die niet ouder is dan 24 uur. Heb je deze niet, dan voldoet een negatieve sneltest die niet ouder is dan 24 uur ook, mits deze voldoet aan een aantal strenge voorwaarden. Eveneens moet je in dit geval een negatief testresultaat van een PCR-test laten zien, die maximaal 72 uur oud is bij aankomst in het land van bestemming. Deze verplichtingen vervallen over het algemeen als je reist met de bus, trein of je eigen auto. Er zijn echter uitzonderingen.
Reizen naar Duitsland
Als jij vanwege zaken naar Duitsland moet reizen, dan moet je rekening houden met strenge inreisbeperkingen. Sinds 6 april 2021 heeft Duitsland Nederland namelijk gezet op de lijst van hoog-risicolanden. Dit houdt in dat je je aan een aantal strenge regels moet houden, wanneer je naar Duitsland reist:
- Je moet je reis te allen tijde aanmelden.
- Je moet een negatieve Coronatest aan de grens kunnen aantonen.
- Je moet bij een langere reis in Duitsland eerst in Duitsland in quarantaine.
Deze regels verschillen wel per deelstaat, dus het is altijd raadzaam om eerst de geldende regels na te lezen voordat je de reis maakt.
Hoog-risicogebieden
Reizen naar of van hoog-risicogebieden vormen een groot risico op het verspreiden en importeren van het Coronavirus in een bepaald land. Op de website van de rijksoverheid kun je op een handige landkaart zien welke landen ter wereld gelden als een hoog-risicoland en welke reisbeperkingen hieraan verbonden zitten. De verplichte negatieve testresultaten, die je vanuit deze landen moet aantonen, dienen niet als vervanging van andere coronamaatregelen, zoals het inreisverbod en de verplichte quarantaine na het reizen.
Waar kun je je laten testen in Hilversum?
Bij het GGD Gooi en Vechtstreek kan iedereen, die Coronaklachten vertoont, zich gratis laten testen op een van de vele testlocaties. Ben je woonachtig in Hilversum, dan kun je terecht bij Athene op het Arenapark in Hilversum, waar de grootte van de parkeerplaats en de mogelijke rijroutes uitermate geschikt zijn om maar liefst 1540 mensen op een dag te kunnen laten testen. Daarnaast is er een teststraat op de Sijsjesberg te Huizen.
De snelle PCR: de LAMP test
De loop-mediated isothermal amplification test is net als de PCR-test een vermenigvuldigingstest. Dit houdt in dat, wanneer er genetische stukjes van SARS-CoV-2 in je neusslijm en keelslijm aangetroffen worden, deze stukje gekopieerd worden. Het voordeel van een LAMP-test is dat dit onderzoek binnen een en dezelfde temperatuur kan plaatsvinden, waardoor je sneller je testuitslag binnen krijgt. Het is niet voor niets dat de LAMP-test de PCR-sneltest genoemd. Doordat de LAMP-test tevens andere stoffen en apparatuur gebruikt, is de test eveneens geen concurrent van de PCR-test en kan hij de PCR-testen juist aanvullen bij een ontstane schaarste.
De antigeen sneltest in Hilversum
Een antigeen sneltest toont antigenen (speciale eiwitten) van SARS-CoV-2 aan in je neusslijm en keelslijm. Deze antigenen verzorgen in je lichaam een afweerreactie, waardoor dit een zeer snelle manier is om te achterhalen of je COVID-19 bij je draagt. Een testuitslag ontvang je binnen een kwartier doorgaans. Een tweede voordeel is dat een antigeen sneltest niet in een laboratorium onderzocht hoeft te worden, waardoor je zelf een sneltest online kunt bestellen of in je apotheek kunt kopen en uitvoeren. De sneltest is wel een stuk minder nauwkeurig dan de PCR-test, waardoor je negatief kunt testen als je slechts weinig virusdeeltjes met je meedraagt.

Waar krijg je een sneltest in Hilversum?
Een sneltest kun je in Hilversum in een speciale teststraat aanvragen. Op de Nieuwe Havenweg 4 is een dergelijke sneltest locatie te vinden, waar je een door het OMT goedgekeurde sneltest moet doen. Binnen een kwartier heb je de uitslag. De test wordt afgenomen door Lead Healthcare, een Corona expert team bestaande uit artsen en apothekers. Test je met de sneltest positief, dan worden de testresultaten direct gedeeld met GGD Gooi en Vechtstreek, zodat je je niet nog eens hoeft te laten testen. De kosten voor een sneltest bedragen €75.
Sneltest en reisdocument
Je kunt bij je sneltest ook een reisdocument aanvragen, zodat je na een negatieve uitslag naar het buitenland kunt reizen. Hierbij moet je wel goed letten op de regels van je land van bestemming, want het kan zomaar zijn dat een sneltest niet afdoende bewijs vormt voor je reisdoel. Veel landen vereisen namelijk een negatieve PCR-test. Soms voldoet een COVID-sneltest ook, mits je hier een reisdocument bij aanvraagt en mits de test voldoet aan een aantal strenge voorwaarden:
- Testtype: het moet een moleculaire NAAT-test zijn.
- Testresultaat: deze moet negatief zijn.
- Voor- en achternaam: deze moeten overeenkomen in je paspoort.
- Datum en tijd van afname Coronatest
- Gegevens/officiële stempel van het laboratorium of arts, die je test heeft afgenomen.
Vanaf 15 januari is gemeente Hilversum begonnen met het vaccineren van zijn inwoners. De Coronavaccinaties vinden plaats middels de verschillende Coronavaccins, die allemaal goedgekeurd zijn door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de Europees Geneesmiddelen Agentschap. De manier waarop de vaccins te werk gaan is echter verschillend. Er zijn inmiddels vier vaccins in omloop in Nederland:
- Pfizer
- AstraZeneca
- Moderna
- Janssen
Bijna volledig beschermd door Pfizer
Het eerste vaccin dat in Nederland gebruikt werd, was Pfizer. Dit vaccin bestaat uit twee prikken, die binnen zes weken moeten zijn toegediend voor een optimale bescherming. Het medicijn is geschikt voor mensen van achttien jaar en ouder en het beschermt tegen Corona voor maar liefst 95 procent. Ouderen en risicogroepen kunnen ook met deze spuit veilig ingeënt worden. Een nadeel van Pfizer is dat deze zeer koud bewaard moet worden, waardoor alleen officiële GGD-locaties in staat zijn deze vaccinatie uit te voeren.
Nu al zeer omstreden: AstraZeneca
AstraZeneca is het tweede vaccin, waarmee gewerkt wordt. AstraZeneca werkt ook middels twee prikken, die binnen maximaal twaalf weken toegediend moeten worden om je voor 60 procent te beschermen tegen het Coronavirus. Ondanks dat het medicijn uitgebreid beoordeeld en gekeurd is door officiële gezondheidsorganisaties, is de vaccinatie met AstraZeneca al tweemaal stil gelegd, waarna de toedieningsleeftijd is opgeschroefd naar zestig jaar en ouder om trombose te voorkomen. Een groot voordeel van dit vaccin is echter dat het mensen ook beschermt tegen eventuele Corona mutaties, zoals de Britse en Zuid-Afrikaanse variant.
Moderna biedt bescherming
Het vaccin Moderna biedt voor 94 procent bescherming tegen Corona en kan aan mensen gegeven worden van achttien jaar en ouder. Ook Moderna bestaat uit twee vaccinaties, die binnen 28 dagen toegediend dienen te worden. Moderna heeft als voordeel dat ook ouderen en risicogroepen dit vaccin veilig kunnen gebruiken en dat het vaccin ook bescherming biedt tegen de Coronamutaties, zoals de Britse variant.
Vaccinatie met slechts een prik bij het Janssen vaccin
Het in Leiden geproduceerde Janssen is een Coronavaccin dat voor 67 procent beschermt tegen COVID-19. Het bijzondere van Janssen is dat je slechts een spuit nodig hebt. Na deze inenting ben je binnen vier weken beschermd tegen het virus. Janssen beschermt naar alle waarschijnlijkheid ook tegen de Coronamutaties. Iedereen boven de achttien jaar oud komt voor deze inenting in aanmerking. Ook Janssen is echter in april negatief in het nieuws verschenen, aangezien dit vaccin eveneens stollingsproblemen zou kunnen veroorzaken. Deze cijfers liggen echter nog zo laag dat het Europees Geneesmiddelen Agentschap heeft besloten om nog geen stappen te ondernemen.

Vaccinaties in Hilversum
Wanneer je een oproep krijgt voor je vaccinatie, dien je eerst telefonisch de afspraken in te plannen. De Coronavaccinaties vinden plaats op het vaccinatiepaviljoen Hilversum, op het terrein aan de Verlengde Zuiderloswal ter hoogte van nummer 5. Ook kun je voor je vaccinatie terecht op de regionale vaccinatielocatie in de Koninklijke Visio, aan de Amersfoortsestraatweg 180 te Huizen. De vaccinatielocaties zijn allebei goed bereikbaar met de auto of de fiets. Je kunt ook met de bus komen, maar dan moet je een stukje lopen nog.
De algemene Coronaregels in Hilversum
Aangezien de Coronavaccinaties nog even op zich laten wachten voor het merendeel van de inwoners van Hilversum, moeten de bestaande Coronaregels tot die tijd goed nageleefd worden. In Hilversum zijn deze niet ander dan landelijk door het RIVM bepaald zijn, waaronder:
- 1.5 meter afstand houden
- Handen wassen en desinfecteren
- Bij klachten thuis blijven en laten testen
- Niest en hoest in elleboog
- Mondkapjesplicht van mensen boven de dertien jaar oud in publieke ruimtes
- Geen handen schudden
- Avondklok vanaf tien uur
- Een persoon bezoekregeling
- Alleen essentiële winkels, zoals supermarkten, zijn open
- Winkelen op afspraak in de niet-essentiële winkels
- Winkel alleen en doelgericht
- Geen alcohol verkoop na acht uur
- Volwassenen sporten alleen of hoogstens met vier man buiten
- Kinderen tot en met 17 jaar mogen in teamverband sporten, maar alleen buiten.
- Zwemles voor kinderen tot 12 mag weer
- Jongvolwassenen tot 26 mogen buiten sporten in teamverband en alleen met clubs uit eigen vereniging
Hulp van gemeente Hilversum
In de gemeente Hilversum kun je zowel als werknemer als werkgever aanspraak maken op financiële hulp, wanneer je getroffen bent door de Coronamaatregelen en de landelijke lockdown. Als werknemer kun je financiële ondersteuning van de gemeente Hilversum krijgen, wanneer je salaris met tenminste dertig procent is gedaald. Deze kun je aanvragen middels de TONK-regeling. De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten is bedoeld, wanneer je problemen ondervindt aan het betalen van je woonkosten als gevolg van de Coronacrisis. Ook de werkgevers die de dupe zijn van de Coronacrisis kunnen zich voor financiële ondersteuning tot de gemeente richten:
- De Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (TOZO)
- De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)
- De huurkorting voor huurders van gemeentelijk vastgoed voor zowel de horeca als de detailhandel.
- De NOW-regeling via het UWV om je personeel door te kunnen blijven betalen ook al is er geen werk op het moment.
Corona statistieken in Hilversum
In de gemeente Hilversum zijn er in april 2021 5426 personen positief op Corona getest in totaal. Er zijn 113 personen in het ziekenhuis opgenomen met Coronaklachten en 78 zijn er aan Corona overleden. In Noord-Holland zijn er in totaal 231.625 mensen positief op COVID-19 getest. Hilversum vormt dus slechts 2.4 procent van alle besmettingen in de provincie Noord-Holland, waar bijvoorbeeld onze hoofdstad 74.063 besmettingen laat zien. Dit is ongeveer 32 procent van alle besmettingen in Noord-Holland. Wanneer je kijkt naar het aantal dagelijkse besmettingen op de 100.000 inwoners zie je dat Hilversum anno april 2021 een daling laat zien. Slechts 18.7 mensen op de 100.000 inwoners testen positief op Corona.