Prijzen PCR sneltest met Reisverklaring
☝Klik en Koop Vandaag je pcr-test!☝

Corona, de testen en de vaccinaties in de Gooise Meren

Corona, de testen en de vaccinaties in de Gooise Meren

De Gooise Meren is een gemeente in de provincie Noord-Holland, die is ontstaan uit een fusie van de plaatsen Bussum, Muiden en Naarden en met een inwonersgetal van 57.715 mensen. In deze gemeente zijn in totaal 4195 personen positief getest op COVID-19. Er zijn 87 mensen opgenomen in het ziekenhuis met ernstige Coronaklachten en in totaal zijn er 31 overledenen geregistreerd met als doodsoorzaak Corona. Hieruit blijkt dat de Gooise Meren ook niet zonder schade uit de Coronacrisis zal komen. Over Corona, de Coronatesten en de Coronavaccins in de Gooise Meren zal het vervolg van dit artikel gaan.

Alles wat je moet weten over het Coronavirus

COVID-19 ontstaat door het nieuwe en zeer besmettelijke SARS-CoV-2 virus, dat verspreid wordt in luchtdruppeltjes. Luchtdruppeltjes ontstaan bijvoorbeeld door hoesten, niezen, zingen en juichen. Wanneer je de luchtdruppels van iemand anders inademt, die op dat moment besmet is, kun jij ook COVID-19 krijgen. Ook kun je besmet raken, wanneer je de luchtdruppeltjes bijvoorbeeld via je handen in je ogen, neus of mond krijgt. Coronaklachten beginnen vaak niet anders dan een normale griep met klachten, zoals:

 • Keelpijn
 • Hoofdpijn
 • Hoesten
 • Niezen
 • Benauwdheid
 • Koorts
 • Verlies reuk en smaak
 • Spierpijn
 • Vermoeidheid
 • Diarree
 • Neusverkoudheid

Vertoon je een of meerdere van bovenstaande klachten, dan is het raadzaam om een testafspraak te maken en in quarantaine te gaan om besmettingen te voorkomen.

Thuisisolatie en testen?

Corona is een zeer verraderlijke ziekte. Dat wil zeggen dat je slechts milde klachten of zelfs helemaal geen klachten hoeft te vertonen, terwijl je het virus bij je draagt. In dergelijke gevallen ga je gewoon de deur uit en zonder waakzaam te zijn kun je dus zo collega’s, familie of vrienden besmetten zonder dat je er erg in hebt. En zij hoeven niet zo gelukkig te zijn dat ze alleen milde klachten krijgen. Het virus heeft namelijk een hoog reproductiegetal. Dat wil zeggen dat je, wanneer je besmet bent, aan veel anderen het virus kunt overdragen. Bij de start van de Coronacrisis lag dit getal zelfs op twee á drie personen. Anno april 2021 ligt dit getal op 1.07, maar dit is nog te hoog om de besmettingen te doen afnemen. Daarnaast heeft COVID-19 ook een lange incubatietijd. Dit is de tijd die zit tussen het moment van besmetting en het moment waarop je klachten begint te vertonen. Bij een normale griep is de incubatietijd drie á vier dagen, maar bij Corona is dit twee á tien dagen. Dit zijn heel wat dagen, waarop je mensen kunt aansteken. Daarom is het van belang bij slechts milde klachten thuis te blijven in quarantaine en je te laten testen. Alleen zo krijgen we Corona onder controle.

Thuisisolatie en testen?

Coronatesten in de Gooise Meren

Het SARS-CoV-2 virus kan worden aangetoond met een viertal verschillende testen. Je kunt bij het maken van een testafspraak niet kiezen uit de verschillende testen. Je kunt alleen aangeven of je een normale test wil of een Coronasneltest. Dit zijn de vier testmogelijkheden:

Kosten PCR sneltest met Reiscertificaat
☝Hier & Koop Vandaag je pcr-test!☝
 • De PCR-test
 • De antigeen sneltest
 • De LAMP-test
 • De ademtest

Een PCR-test in de Gooise Meren

Wanneer je een afspraak hebt gemaakt bij een officiële testlocatie van de GGD Gooi en Vechtstreek, dan is de kans groot dat je een PCR-test krijgt. Dit is een test, waarbij met behulp van een wattenstaafje neusslijm en keelslijm bij je wordt afgenomen dat in een laboratorium onderzocht wordt op genetische stukjes van het Coronavirus. Worden deze stukjes in je monster aangetroffen, dan vermenigvuldigt de PCR-test deze. Je testresultaat krijg je dientengevolge tussen de 24 en 48 uur terug. Het grote voordeel van een PCR-test is dat deze testen extreem nauwkeurig zijn. Dit wil zeggen dat de test ook in staat is Corona aan te tonen, wanneer je slechts weinig virusdeeltjes met je meedraagt of wanneer je reeds de virusdeeltjes in je hebt gehad.

Waar kun je je in de Gooise Meren laten testen?

Wanneer je je op Corona wilt laten testen, maak je eerst een afspraak bij de GGD Gooi en Vechtstreek. Dit kan telefonisch via 0800-1202 of online op www.coronatest.nl. Voor inwoners van de Gooise Meren zijn twee testlocaties beschikbaar. De eerste testlocatie bevindt zich bij Athene op het Arenapark in Hilversum. Naar deze testlocatie kun je met de auto of met de fiets komen. Ook te voet kun je de locatie makkelijk bereiken. De tweede testlocatie bevindt zich op het parkeerterrein van zwembad Sijsjesberg in Huizen. Ook hier kun je met de benenwagen, de fiets en de auto komen. Op beide locaties vind je een aparte teststraat voor kinderen jonger dan dertien jaar.

Een PCR-test met reiscertificaat

Het kan zo zijn dat je genoodzaakt bent voor werk bijvoorbeeld om een buitenlandse reis te maken. Om deze reden kun je bij je PCR-test ook een reiscertificaat aanvragen. Je moet namelijk, wanneer je dertien jaar en ouder bent en reist met de veerboot of het vliegtuig, een negatieve PCR-test kunnen aantonen, die niet ouder is dan 24 uur. Is je PCR-test ouder dan 24 uur, kan ook een negatieve sneltest van maximaal 24 uur oud volstaan. Dit is echter afhankelijk van je reisbestemming. Reis je met eigen vervoer of neem je de bus of de trein, dan gelden bovenstaande regels over het algemeen niet.

Duitsland reizen

Duitsland vormt de uitzondering op de hierboven staande tekst. Sinds 6 april 2021 geldt Nederland namelijk als een hoog-risicogebied, wat strenge inreisbeperkingen naar Duitsland tot gevolg heeft. Ga je naar Duitsland moet je bijvoorbeeld met onderstaande regels rekening houden:

 • Je moet je reis altijd van tevoren aanmelden.
 • Je moet een negatieve Coronatest kunnen aantonen.
 • Bij een langer verblijf in Duitsland moet je in Duitsland in quarantaine.

De regels verschillen wel per Duitse deelstaat. Lees daarom de geldende regels goed door om onaangename verrassingen te voorkomen.

Een antigeen sneltest in de Gooise Meren

Er is een tweede veelgebruikte manier om Corona aan te tonen. Dit is de antigeen sneltest. Een antigeen sneltest toont de antigenen, speciale eiwitten, van het SARS-CoV-2 virus aan in je neusslijm en keelslijm. Je lichaam start op basis van de aanwezigheid van deze antigenen een afweerreactie op. Het voordeel van een sneltest is dat het niet in een laboratorium uitgevoerd hoeft te worden. Dientengevolge kun je een sneltest zelf kopen en uitvoeren. Een sneltest koop je in apotheken of online. Je testresultaat krijg je binnen een kwartier terug.

Een testlocatie voor de antigeen sneltest in de Gooise Meren

Je kunt je tevens door een Corona expertteam van artsen en apothekers laten sneltesten, wanneer je in de gemeente Gooise Meren woont. In Hilversum heb je namelijk een speciale teststraat, waar je een door het OMT goedgekeurde sneltest kunt doen. Deze sneltestlocatie bevindt zich op de Nieuwe Havenweg 4. Test je met een sneltest positief, dan moet je normaal een tweede test afnemen bij een officiële GGD-locatie. Laat je je echter op de sneltestlocatie testen en je test positief op Corona, dan worden je testresultaten direct doorgestuurd naar de GGD Gooi en Vechtstreek. Hierdoor hoef je niet nog een keer een Coronatest te ondergaan. Een dergelijke antigeen sneltest kost €75.

Is een sneltest met reisdocument mogelijk?

Ook bij een sneltest kun je een reisdocument aanvragen. Veel landen accepteren een negatieve snel testuitslag tezamen met een reisdocument ook. Let wel op: sommige reisbestemmingen accepteren dit niet en accepteren alleen een negatieve PCR-testuitslag. Wanneer een land de sneltest accepteert, moet deze wel voldoen aan een aantal strenge voorwaarden, namelijk:

 • Je testresultaat moet ten eerste negatief zijn.
 • Je sneltest moet een moleculaire NAAT-test zijn.
 • De datum en tijd van de afname van je Coronatest moeten duidelijk weergegeven worden.
 • De gegevens of de officiële stempel van het laboratorium of arts, die je test heeft afgenomen, moeten zichtbaar zijn.
 • Je voor- en achternaam moeten vermeld worden en deze moeten overeenkomen met de namen in je paspoort.

De Coronavaccinaties in de Gooise Meren

In januari 2021 is Nederland begonnen met de eerste vaccinaties tegen het Coronavirus. Op het moment van schrijven zijn er vier verschillende Coronavaccins op de markt, die alle vier zijn goedgekeurd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en het Europees Geneesmiddelen Agentschap. De vier inentingen zijn: Pfizer, AstraZeneca, Moderna en Janssen. De locatie van je vaccinatie krijg je tijdens het maken van de afspraak van de GGD Gooi en Vechtstreek te horen. Er zijn voor de gemeente de Gooise Meren drie opties mogelijk:

 • Bij de Koninklijke Visio aan de Amersfoortsestraatweg 180 in Huizen
 • Bij het vaccinatiepaviljoen in Hilversum op het terrein Pont Meyer aan de Vreelandseweg.
 • Vanaf medio mei 2021 zal er een derde vaccinatielocatie op het parkeerterrein P3 van de golfbaan Naarderbos opgericht worden. Deze ligt aan de IJsselmeerweg in Naarden.