Prijzen PCR sneltest met Reisverklaring
☝Klik en Koop Vandaag je pcr-test!☝

Alle ins and outs van het Coronavirus in Wijdemeren

Alle ins and outs van het Coronavirus in Wijdemeren

Aan de westkant van het Noord-Hollandse Gooi ligt de gemeente Wijdemeren, die in 2002 is ontstaan uit Nederhorst den Berg, ’s-Gravenland en Loosdrecht. Wijdemeren heeft ongeveer 24.464 inwoners anno 2021. Hiervan zijn er in totaal 1629 al positief getest op Corona. Van deze gevallen zijn er 39 in het ziekenhuis opgenomen en 16 overleden met Corona als doodsoorzaak. Ook Wijdemeren is niet aan de Coronapandemie ontkomen en daarom zal dit artikel aandacht besteden aan alle zaken met betrekking tot Corona in deze gemeente.

Het virus en de symptomen

COVID-19 wordt veroorzaakt door het virus SARS-CoV-19. Dit virus zit in luchtdruppeltjes, die ontstaan door hoesten, niesen, hard praten en juichen onder andere. Adem je de luchtdruppeltjes van een met Corona besmet persoon in, dan kun je ook besmet raken. Eveneens loop je de kans om de luchtdruppels in je mond, neus of ogen te krijgen via bijvoorbeeld je hand. Om deze redenen is de anderhalve meter afstand opgericht en het dringende advies om je handen te wassen en ontsmetten. Het verraderlijke aan COVID-19 is dat de symptomen heel veel lijken op normale griepklachten, zoals:

 • Hoesten
 • Niesen
 • Hoofdpijn
 • Keelpijn
 • Neusverkoudheid
 • Verlies geur en smaak
 • Koorts
 • Spierpijn
 • Diarree
 • Vermoeidheid
 • Benauwdheid

Heb je een of meerdere van bovenstaande klachten? Blijf dan direct thuis en laat je op Corona testen, want alleen samen krijgen we Corona onder controle.

Waarom moet je meteen testen?

Corona bestaat uit een nieuw en verraderlijk virus. Niet alleen lijken de symptomen op een normale griep, maar ook kun je besmet zijn met het virus en geen klachten vertonen. Wanneer je niet goed oplet, ga je dus gewoon de deur uit met het virus onder je leden en verspreid je dit onder je vrienden, collega’s en familie zonder dat je het door hebt. En deze mensen kunnen bijvoorbeeld wel zware klachten bij het virus vertonen. Het reproductiegetal van het virus zit normalerwijze rond de twee á drie man hierdoor. Dit houdt in dat een besmet persoon twee á drie andere mensen kan besmetten. Anno april 2021 ligt dit getal nog boven de 1. Het moet onder de 1 komen, willen de besmettingen afnemen. Tevens heeft COVID-19 een lange incubatietijd. Dit is de tijd die zit tussen het moment van besmetting en het vertonen van klachten. Waar dit bij een normale griep tussen de drie á vier dagen ligt, heeft Corona een incubatietijd van twee á tien dagen. Laat je je testen, dan weet je in ieder geval of je het SARS-CoV-2 bij je draagt en kun je in quarantaine om verdere besmettingen te voorkomen.

Vier Coronatesten in Wijdemeren

Corona kun je aantonen middels vier afzonderlijke testen. Deze kun je niet voor het maken van je afspraak kiezen. Je kunt alleen kiezen voor een normale test of een sneltest. Een test kun je het beste inplannen drie á vijf dagen nadat je in contact bent geweest met een positief getest persoon of na je eerste Coronasymptomen. Je blijft in ieder geval in quarantaine tot je een negatief testresultaat terug krijgt. Dit zijn de vier mogelijke Coronatesten:

Kosten PCR sneltest met Reiscertificaat
☝Hier & Koop Vandaag je pcr-test!☝
 • De PCR-test
 • De antigeen sneltest
 • De LAMP-test
 • De ademtest

De PCR-test voor nauwkeurigheid

Een PCR-test is de meest voorkomende test. Laat je je op een officiële testlocatie van de GGD Gooi en Vechtstreek op Corona testen, dan is de kans groot dat een PCR-test gebruikt wordt. Bij de PCR-test wordt een monster van je keelslijm en neusslijm afgenomen, dat in een laboratorium getest wordt op genetische stukjes van het SARS-CoV-2 virus. Worden deze deeltjes in je monster aangetroffen, dan worden deze gekopieerd. Het resultaat van deze test ontvang je binnen twee dagen maximaal. Het grote voordeel van de PCR-test is dat hij zeer nauwkeurig is. Dit houdt in dat, wanneer je slechts weinig deeltjes van het virus bij je draagt of je bent in contact geweest met het virus maar draagt deze op het moment van testen niet meer bij je, de PCR-test dit ook aantoont.

Waar kun je in Wijdemeren een PCR-test doen?

Voor een testafspraak te maken in Wijdemeren kun je het landelijke nummer 0800-1202 bellen. Ook kun je online een afspraak maken op www.coronatest.nl. Voor de gemeente Wijdemeren kun je terecht bij testlocatie de brandweerkazerne op Brinklaan 140 in Bussum. Zodra de maximale capaciteit van deze teststraat bereikt is, zo’n 250 testafnames per dag, dan opent ook een andere teststraat zich bij de brandweerpost in Loosdrecht. Inmiddels is de testlocatie van Bussum uitgebreid met een fietslijn en is deze locatie opgeschaald tot zo’n 500 á 700 testen per dag.

Een PCR-test met reisdocument aanvragen

Wanneer je genoodzaakt bent om een buitenlandse reis te maken, dan moet je in het bezit zijn van een negatieve PCR-test uitslag, die niet ouder is dan 24 uur, zodra je dertien jaar en ouder bent en aan boord gaat van een vliegtuig of ferry. Bij een PCR-test kun je ook een reisdocument aanvragen. Heb je geen actuele PCR-test, dan voldoet de negatieve uitslag van een antigeen sneltest ook, mits deze aan strenge voorwaarden voldoet. Hierover straks meer. Reis je met de auto, per bus of trein, dan gelden deze voorwaarden vaak niet.

Reizen naar Duitsland vanuit Wijdemeren

Duitsland vormt sinds kort de uitzondering, die de regel bevestigt. Vanaf 6 april 2021 wordt Nederland door het oostelijke buurland bestempeld als een hoog-risicoland met strenge inreisbeperkingen als gevolg hiervan. Moet je een reis naar Duitsland maken, moet je te allen tijde je reis van tevoren aanmelden. Tevens moet je een negatief testresultaat kunnen aantonen, die niet ouder is dan 48 uur. Verblijf je voor langere tijd in Duitsland, dan moet je hier ook in quarantaine.

De antigeen sneltest in Wijdemeren

In Wijdemeren kun je ook een afspraak maken om een antigeen sneltest te doen. Een antigeen sneltest detecteert de antigenen van SARS-CoV-2 in je neusslijm en keelslijm. Op basis van deze aanwezigheid start je lichaam namelijk een afweerreactie. Een sneltest heeft twee voordelen: je hebt in een mum van tijd je uitslag terug en je kunt zelf een sneltest kopen bij de apotheek of online en uitvoeren, aangezien een sneltest niet in een laboratorium gedaan hoeft te worden. Het nadeel is dat een antigeen sneltest minder secuur is dan een PCR-test.

Waar kun je in antigeen sneltest doen in Wijdemeren?

Een sneltest kun je in Wijdemeren doen op een speciale testlocatie in Hilversum. Op de Nieuwe Havenweg 4 vind je deze locatie, waar je een door het OMT goedgekeurde sneltest krijgt. Binnen een kwartier heb je hierna de uitslag. De test wordt afgenomen door Lead Healthcare, een Corona expert team bestaande uit artsen en apothekers. Blijkt uit je sneltest dat je COVID-19 hebt, dan wordt je resultaat eveneens gedeeld met GGD Gooi en Vechtstreek, zodat je je niet nog eens hoeft te laten testen. De prijs van een sneltest is €75.

Een sneltest en reiscertificaat

Je kunt vaak ook een reiscertificaat aanvragen bij een negatieve antigeen sneltest, zodat je hiermee naar het buitenland kan reizen. Hierbij moet je wel van tevoren de regels van het land van bestemming nalezen, want sommige landen vinden een sneltest niet afdoende bewijs en accepteren alleen een negatieve PCR-testuitslag. In sommige gevallen voldoet de sneltest ook, mits deze voldoet aan een aantal strenge voorwaarden:

 • Testtype: het moet een moleculaire NAAT-test zijn.
 • Testresultaat: deze moet negatief zijn.
 • Voor- en achternaam: deze moeten overeenkomen in je paspoort.
 • Datum en tijd van afname Coronatest
 • Gegevens/officiële stempel van het laboratorium of arts, die je test heeft afgenomen.

Coronavaccinaties in Wijdemeren

De vier Coronavaccins, waarmee in Wijdemeren gewerkt wordt, zijn allemaal goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelen Agentschap en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. De manier waarop de vaccins te werk gaan is echter verschillend. Er zijn inmiddels vier vaccins in omloop in Nederland:

 • Pfizer
 • AstraZeneca
 • Moderna
 • Janssen

Waar kun je je laten vaccineren in Wijdemeren?

Vanaf 18 januari is GGD Gooi en Vechtstreek begonnen met het vaccineren. De vaccinatielocatie is ingericht op het terrein van de Koninklijke Visio aan de Amersfoortsestraatweg 180 in Huizen. Dit is het expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen.