Prijzen PCR sneltest met Reisverklaring
☝Klik en Koop Vandaag je pcr-test!☝

Alles wat je moet weten over Corona in Bussum

Alles wat je moet weten over Corona in Bussum

De Noord-Hollandse gemeente Bussum is de kleinste en dichtstbevolkte gemeente van het Gooi. Op 1 januari 2016 ging Bussum op in de gemeente Gooise Meren en werd Bussum de grootste plaats binnen deze gemeente. De Coronacrisis heeft Noord-Holland ook flink getroffen met 231.625 mensen, die positief op COVID-19 zijn getest. Dit artikel zal daarom aandacht besteden aan COVID-19 in een van de bekendste plaatsen van het Gooi: Bussum.

Corona in a nutshell

Corona, wat ook wel COVID-19 wordt genoemd, wordt veroorzaakt door het virus SARS-CoV-2. Dit virus bevindt zich in luchtdruppeltjes, die veroorzaakt kunnen worden door bijvoorbeeld hoesten, niesen, juichen, zingen en hard praten. Adem je deze luchtdruppels vervolgens in of wrijf je ze in je neus, mond of ogen middels je handen, dan kun je ook met COVID-19 besmet raken. Het verraderlijke van Corona is dat de symptomen lijken op normale griepklachten, zoals:

 • Hoofdpijn
 • Keelpijn
 • Hoesten
 • Niesen
 • Benauwdheid
 • Koorts
 • Vermoeidheid
 • Verlies geur en smaak
 • Diarree
 • Spierpijn
 • Neusverkoudheid

Heb je een of meerdere van bovenstaande klachten? Ga dan direct in quarantaine en laat je zo spoedig mogelijk op Corona testen, want alleen samen krijgen we Corona onder controle.

Corona in a nutshell

Waarom moet je een Coronatest doen?

Het verraderlijke aan Corona is dat je slechts milde klachten kunt vertonen of zelfs helemaal geen klachten hebt. Wanneer je niet waakzaam genoeg bent, kun je dus zo naar buiten gaan en je familie, vrienden of collega’s besmetten zonder dat je het zelf door hebt. En wie weet, hebben zij pech en krijgen zij de ziekte in een ergere vorm dan jij. Het virus heeft van zichzelf een hoog reproductiegetal. Dit betekent dat wanneer je besmet bent, je veel mensen kunt aansteken. In het begin van de crisis was dit zelfs twee á drie mensen. Inmiddels is het reproductiegetal wel teruggedrongen tot 1.07, maar het getal moet weer onder de 1 komen om de besmettingen te doen afnemen. Tevens heeft SARS-CoV-2 een lange incubatietijd. Dit is de periode tussen het eerste moment van besmetting en het moment waarop je klachten begint te vertonen. Bij een normale griep ligt die periode tussen de drie á vier dagen, maar bij COVID-19 ligt die tijd tussen de twee á tien dagen. In deze periode kun je dus ook het virus overdragen. Daarom is thuisisolatie zo belangrijk en het laten testen van jezelf op Corona eveneens.

De vier Coronatesten in Bussum

Wanneer je Corona wilt aantonen, dan kan dit middels vier Coronatesten. Deze kun je niet kiezen bij het maken van je afspraak. Je kunt alleen aangeven of je een afspraak maakt voor een normale test of een Coronasneltest. Hieronder volgen de vier testmogelijkheden:

Kosten PCR sneltest met Reiscertificaat
☝Hier & Koop Vandaag je pcr-test!☝
 • De PCR-test
 • De antigeen sneltest
 • De LAMP-test
 • De ademtest

Nauwkeurigheid gegarandeerd met de PCR-test

Wanneer je bij het GGD Gooi en Vechtstreek een testafspraak hebt gemaakt, dan is de kans groot dat je een PCR-test krijgt. Dit is een test waarbij met behulp van een wattenstaafje neusslijm en keelslijm bij je wordt afgenomen, dat in een laboratorium onderzocht wordt op de genetische stukjes van het virus SARS-CoV-2. Zijn deze aanwezig, worden deze namelijk door de PCR-test vermenigvuldigd. Je testresultaat krijg je binnen een á twee dagen terug. Het voordeel van de PCR-test is dat deze zeer nauwkeurig is. Anders gezegd, wanneer je slechts weinig virusdeeltjes met je meedraagt of wanneer je het virus niet meer hebt maar wel gehad hebt, dan laat een PCR-test dit ook zien.

Een PCR-test in Bussum

Een afspraak maken bij de GGD Gooi en Vechtstreek kun je telefonisch middels het landelijke nummer 0800-1202. Online kun je eveneens een testafspraak maken op www.coronatest.nl. Als inwoner van Bussum kun je terecht op twee testlocaties. De eerste is de teststraat bij het Arenapark te Hilversum. Hier kun je zowel met de auto heen als met de fiets en te voet. Er is een speciale teststraat voor kinderen. De tweede testlocatie is op het parkeerterrein van zwembad Sijsjesberg in Huizen. Ook hier kun je met de auto, fiets en benenwagen komen. Voor kinderen tot twaalf jaar is er eveneens een aparte teststraat.

Een reisdocument bij je PCR-test

Bij je negatieve PCR-test kun je ook een reisdocument aanvragen, waardoor je voor noodzakelijke reizen weer naar het buitenland mag reizen. Over het algemeen geldt dat je, zodra je dertien jaar of ouder bent en het vliegtuig of de ferry neemt, een negatieve PCR-test moet kunnen aantonen, die maximaal 24 uur oud is. Is je PCR-test niet actueel genoeg meer, dan kun je ook een negatieve sneltest van maximaal 24 uur oud laten zien. Let wel dit geldt niet voor iedere reisbestemming. Hierover straks meer. Reis je met eigen vervoer of neem je de bus of trein, dan hoef je bovenstaande niet.

Uitzondering Duitsland

Reis je vanuit Bussum naar Duitsland moet je wel met strenge inreisbeperkingen rekening houden onafhankelijk van de manier waarop je reist. Sinds 6 april is Nederland voor de Duitsers namelijk een hoog-risicoland. Dit houdt in dat je als Nederlander je reis naar Duitsland altijd moet aanmelden. Je moet te allen tijde een negatieve Coronatest kunnen aantonen van maximaal 48 uur oud. Verblijf je voor een langere tijd in Duitsland, dan is een quarantaine verplicht. Deze regels kunnen wel per deelstaat verschillen.

Een antigeen sneltest in Bussum

Een antigeen sneltest test je neusslijm en keelslijm op antigenen van SARS-CoV-2. Dit zijn speciale eiwitten, die in je lichaam een afweerreactie opstarten. Het voordeel van een antigeen sneltest is dat deze niet per se in een laboratorium uitgevoerd hoeft te worden, waardoor je jezelf gemakkelijk kunt testen nadat je de sneltest online of in je apotheek hebt gekocht. Een tweede voordeel is dat de antigeen sneltest je jouw testresultaat binnen een kwartier laat zien. Het grote nadeel van de antigeen sneltest is echter dat deze niet zo secuur is als de PCR-test.

Waar kun je een sneltest doen in Bussum?

Je kunt ook je laten sneltesten, wanneer je in Bussum woonachtig bent. In Hilversum heb je namelijk een speciale teststraat, waar je met een Corona expertteam bestaande uit artsen en apothekers een door het OMT goedgekeurde sneltest kunt doen. Deze locatie bevindt zich op de Nieuwe Havenweg 4. Een bijkomend voordeel van deze locatie is dat je testresultaat met GGD Gooi en Vechtstreek gedeeld wordt, wanneer je besmet bent met COVID-19. Dit houdt in dat je niet ook nog bij de GGD een testafspraak moet maken. Voor een sneltest op deze locatie betaal je €75.

Een sneltest met reiscertificaat

Wil je naar het buitenland reizen, dan kun je ook in sommige gevallen gebruikmaken van een negatieve sneltest met een reiscertificaat. Let wel op dat niet alle reisbestemmingen een sneltest voldoende vinden om je het land binnen te laten. Wordt een sneltest wel geaccepteerd, moet deze ook aan strenge eisen voldoen, zoals:

 • Je sneltest moet een moleculaire NAAT-test zijn.
 • Je testresultaat moet negatief zijn.
 • Je voor- en achternaam moeten vermeld worden en deze moeten overeenkomen met de namen in je paspoort.
 • De datum en tijd van de afname van je Coronatest moeten duidelijk weergegeven worden.
 • De gegevens of officiële stempel van het laboratorium of arts, die je test heeft afgenomen, moeten zichtbaar zijn.

Coronavaccins in Bussum

In Nederland is er in januari begonnen met het vaccineren tegen Corona. Er zijn in ons land vier vaccins op de markt: Pfizer, AstraZeneca, Moderna en Janssen. Alle vier de vaccins zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelen Agentschap en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Vaccineren in Bussum kun je op drie verschillende locaties, mede afhankelijk van welk vaccin je krijgt toegediend. De locaties zijn:

 • Visio aan de Amersfoortsestraatweg 180 in Huizen
 • Sinds 29 maart 2021 is er een vaccinatiepaviljoen in Hilversum op het terrein Pont Meyer aan de Vreelandseweg.
 • Vanaf medio mei 2021 zal er een derde vaccinatielocatie op het parkeerterrein van de golfbaan Naarderbos opgericht worden. Deze ligt op P3 in Naarden aan de IJsselmeerweg.